top of page

 

 

 

 

Der er Lys i Lygten, lillemor!

For hjertet banker på Årsdale Havn.

Tekst: Bernitta Bjørn Andersen
Foto: Christine Hyldahl

På Årsdale havn ligger der, som de bedste af jer er bekendt med, en lille købmandsbutik, der lystrer navnet ’Høkeren’.

Høkeren er en forening drevet af byens borgere på frivillig basis. Den har åbent alle ugens dage, og i sommersæsonen endog med udvidet åbningstid.

Og hvorfor har Høkeren så det? Åbent?

Denne lille artikels skribent er, som så mange andre af byens damer og herrer frivillig et par gange om måneden i købmandsbutikken, og hver i sær sætter vi vort eget præg på hver én vagt.

I Påsken i det herrens år 2017, kom der således et ældre ægtepar ind for at få malet kaffe mens undertegnede havde sin høkertjans, og kunne berette følgende:
Parret, der har sommerhus i byen, kommer oprindeligt fra et mindre sogn på Sydsjælland. I deres mere modne år drev deres karriere dem mod hovedstaden, men af og til vender de næsen hjem til hjemstavnsbyen.
Ved et nyligt besøg var parret løbet ind i deres tidligere praktiserende læge, der med sorg i stemmen kunne berette, at nu var den næstsidste af byens indkøbsmuligheder lukket. Det var den 4. i rækken, og som han tørt konstaterede: ’så mister vi en 3-4 ældre borgere inden for det næste år’.
Årsagen til denne noget dystre forudsigelse byggede ifølge lægen på, at man har kunnet konstatere, at når byens ældre mennesker mister deres i-gå-afstand små indkøbs vandhuller, så forringer det voldsomt deres livskvalitet, og det har så åbenbart haft en mærkbar effekt på dødstallet blandt byens absolut ældste. Nærvær er utroligt vigtigt. På Ø som i By.

Det 100 % saglige i denne lille historie, vil jeg lade stå hen i det uvisse, men een ting er sikkert, og dét er, at der er lys i mørket, kaffe på kanden og de til alle tider relevante samtaler om bogstavelig talt VIND og VEJR, er af utrolig stor betydning for et lille fiskerleje som Årsdale.

Sommeren er lang, vinteren endnu længere, og ung som gammel har vi behov for et sted at blive mødt.

Vi har behov for æg, smør og mælk, behov for et sted vi kan sidde i solen og glo på sommerens turister, som så nok så frækt glor tilbage på os, de indfødte, ligesom vi alle har behov for at vende det allestedsnærværendes Tidendes overskrifter i vinterens mørke mens vi atter engang ruster os mod en vinter som i 2010, som ganske vist har ladet vente på sig lige siden.

Men, det er sekundært. Vi er forberedte. Vi holder sammen. Også mod Putin og andre trusler fra den frådende Østersø.

Høkeren afspejler sine bysbørn. Butikken er unik, med et stort og varieret og altid uforudsigeligt vareudbud. Høkerens hylder bugner af lokale produkter ligesom mange eksotiske varer finder vej ind i varmen. Kvaliteten og kreativiteten er påfaldende høj og hylderne er aldrig tomme.

På samme måde er det med de små gader og stræder i Årsdale. Også her er der til forskel fra mange andre små samfund på Øen, lys i vinduerne, mangfoldighed i de små stuer, og så er der plads til alle, både dem af lokal avl og dem der kommer ovre fra, sågar helt fra Jylland.

Det, der forener os, er kærligheden til byen. Tilliden til, at vi kan holde den levende og attraktiv og visheden om, at gør vi hver især en lille indsats, berettiger det os til den følelse af ejerskab, man unægteligt hurtigt kommer til at føle for denne lille perle af et fiskerleje.

Så kom og besøg os. Kom og få Ole til at slibe dine knive, hør Banjo-Jørgen slå tonen an på sin…? Nemlig! Banjo! slå en sludder af med Lise, Kirsten, Nana eller én af de andre damer der vogter bag høkerdisken, lyt til Olavs ’Den Sidste Turist I Europa’ – så fint spillet på klaviaturet, spis en is, kreeret med omsorg og en hulens masse flødeskum, eller lyt til Don Olsens mange lakse’fiks-fakserier.

Og er du, mod forventning, ikke til noget af det ovenforstående, og givetvis indforståede, så sæt flueben i listen over: har jeg nogensinde besøgt en af denne verdens smukkest beliggende købmandsbutikker?

-det tror jeg nok du har.

Vel Mødt.

bottom of page